eBUS ja Linkker

eBUS ja Linkker

Linkkerbus kuva
Pilotoitu ratkaisu
eBUS hankkeessa kokeiltiin sähköbussien toimivuutta todellisessa linjaliikenteessä ja rakennettiin testitarkoituksiin suomalainen koebussi. Koska koebussi toimi hyvin, perustettiin Linkker Oy valmistamaan ja markkinoimaan sähköbussia.
Alkoi/päättyi
2012 -
Kontaktihenkilö

Kimmo Erkkilä, toimitusjohtaja, Linkker Oy

Keitä mukana
VTT, HSL, Linkker Oy
Tiivistelmä

eBUS hankkeessa kokeiltiin sähköbussien toimivuutta todellisessa linjaliikenteessä ja rakennettiin testitarkoituksiin suomalainen koebussi. Koebussissa yhdistettiin sähköbussitekniikka kevyeen alumiinirunkoon, mikä on kestävä ja säästää energiaa. Bussi on suunniteltu nimenomaan lyhyille reiteille. Akkujen toimintasäde on noin 30 km ja ne on suunniteltu ladattaviksi bussin päätepysäkeillä. Järjestelmän on alustavasti todettu toimivan hyvin myös talviolosuhteissa akkukapasiteetin ja sopivan varustelun ansiosta. Koska koebussi toimi hyvin, perustettiin Linkker Oy valmistamaan ja markkinoimaan sähköbussia.

Linkker Oy:n busseja on käytössä Turussa, Espoossa ja Helsingissä.

Julkaisuja:

Erkkilä, K., Nils-Olof Nylund, Ari-Pekka Pellikka, Mikko Kallio, Seppo Kallonen, Mikko Kallio, Sami Ojamo, Sami Ruotsalainen, Otto Pietikäinen, Antti Lajunen. (2013) eBUS - Electric bus test platform in Finland. EVS27 International Battery, Hybrid and Fuel Cell Electric Vehicle Symposium, Barcelona. (http://www.transsmart.fi/files/35/eBUS_Electric_Bus_Test_Platform_in_Finland.pdf).

Laurikko, J, et al. (2015) Electric city bus and infrastructure demonstration environment in Espoo, Finland. EVS28 International Electric Vehicle Symposium and Exhibition, Kintex, Korea.

Arviointi

ks. tiivistelmä

Rahoitus
Tekes, EU, Linkkerin osakkaat
Paikkakunta
Espoo, Helsinki, Lahti
Energiateknologiat
Teknologioiden sijainti
Energian käyttömuodot
Suunnittelu- ja toteutusvaiheet