PiggyBaggy –tavarakyytipalvelu

PiggyBaggy –tavarakyytipalvelu

Piggy Baggy kuva sivulta http://piggybaggy.com/
Pilotoitu ratkaisu
Tavaroiden kuljetus kimppakyytiperiaatteella mobiilisovellusta hyödyntäen.
Alkoi/päättyi
2013-
Kontaktihenkilö

Harri Paloheimo; Coreorient

Keitä mukana
Coreorient Oy
Tiivistelmä

PiggyBaggy on tavaroiden kimppakyytipalvelu, jossa ihmiset kuljettavat toisilleen tavaroita työ- ja asiointimatkojensa ohessa pientä vaivanpalkkaa vastaan. Paketteja voi kuljettaa millä tahansa kulkuvälineellä, myös pyörällä. PiggyBaggy voidaan liittää verkkokauppoihin ja kuljetuksen hallintaohjelmistoihin, joka kasvattaa palvelun ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävää vaikutusta. PiggyBaggya on kokeiltu useissa eri paikoissa eri konsepteilla. Yrityksellä on ollut haasteita lupa- ja verotuskysymysten selvittämisessä yrityksen alkuvaiheessa.

Piggy Baggy on toiminnassa oleva palvelu, jota on kehitetty useiden kokeilujen avulla.Helsingin Kalasatamassa kokeiltiin Helsingin Kaupungin, yrityskumppaneitten ja paikallisten asukkaitten kanssa yhteistyössä älykästä lähipalvelupistettä Älykonttia. Kokeilussa tavaroita ja palveluja toimitettiin kahden kuukauden ajan saataville Kalasatamaan sijoitettuihin älykontteihin, jossa toimi myös Helsingin kaupunginkirjaston lainauspiste.

Lahden Paavolan K-Citymarketissa kokeiltiin 2,5 kuukauden ajan joukkoistettuja verkkoruokakaupan kuljetuksia, jossa ostokset toimitti perille kanssakaupunkilainen.

Lahdessa kokeiltiin myös kahden kuukauden mittaista Kivijalka kotiin –konseptia, jonka tavoitteena oli elävöittää Lahden keskustaa ja etsiä ratkaisuja kivijalkakauppojen logistiikkapulmiin sekä uusien asiakasryhmien houkutteluun. Kokeilussa tuotiin tavarakimppakyyti uutena mahdollisuutena kuljettaa ostokset keskustan liikkeistä asiakkaan kotiin. Asiakkaat voivat myös käyttää 24h-Älykonttia kokeilussa mukana olevien yritysten tuotteiden nouto- tai toimituspisteenä.

Vantaalla vuoden 2015 asuntomessuilla Kivistössä 24h-Älykonttia kokeiltiin Kylätila –konseptina, jossa kävelyetäisyydellä olevaan 24h-Kylätilaan pystyi tilaamaan verkkokauppojen kotiinkuljetuksia ja käyttämään sitä ruokapiirien ja kierrätyspiirien toiminnassa. 24h-Kylätila toimi myös helposti hyödynnettävänä työkalujen ja tavaroiden lainauspisteenä.

Jyväskylässä kokeiltiin mahdollisuutta hyödyntää joukkoistamista kunnan palvelutarjonnassa: kuuden viikon kokeilussa testattiin kirjaston kirjojen lainaamista ja palauttamista joukkoistetun kulketuspalvelun avulla. Tämä kokeilu, sen osallistujat ja vaikutukset resurssitehokkuuteen on huolellisesti arvioitu (ks. kohta arviointi). Yksi kokeilun merkittäviä havainto oli järjestäjien mukaan, kuinka vaikeaa verraten pientenkin parannusten ja muutosten tekeminen kunnan palvelurakenteisiin on.

Rahoitus
mm. pk-yritysten Horizon 2020 vaihe 1 -rahoitus
Paikkakunta
Espoo, Lahti (K-Citymarket), Jyväskylä
Energian käyttömuodot
Suunnittelu- ja toteutusvaiheet