Kaukolämmön tuntiperusteinen hinnoittelu

Kaukolämmön tuntiperusteinen hinnoittelu

Fortum kaukolämmön tuntiperusteinen hinnoittelu kuva
Kuva: Fortum
Pilotoitu ratkaisu
Fortum ja Leanheat kehittävät kerrostaloille älykästä ratkaisua, jossa kaukolämpöä varastoidaan kun se on edullista ja varastoitu lämpö käytetään lämmön huippukulutuksen aikaan.
Alkoi/päättyi
2015–
Kontaktihenkilö

Timo Aaltonen, Fortum (timo.aaltonen [at] fortum.com)

Keitä mukana
Fortum, Leanheat, Espoon Asunnot, TA-yhtymä, Järvenpään Mestariasunnot
Tiivistelmä

Hankkeessa kehitetään kerrostaloille älykästä ratkaisua, jossa kerrostaloihin varataan lämpöä edullisena aikana ja hyödynnetään se lämmön huippukulutuksen aikaan. Ratkaisu perustuu kerrostaloon asennettavaan Leanheat-ohjausjärjestelmään sekä asuntokohtaisiin lämpötilamittareihin. Ohjausjärjestelmä oppii kunkin talon lämmöntarpeen ja optimoi lämmityksen muun muassa sääennusteen ja kaukolämmön tuntiperusteisen hinnan avulla.

Ratkaisua testataan syksystä 2015 alkaen noin 40 asuinkerrostalossa, joissa on yhteensä 2000 asuntoa. Tavoitteena on saavuttaa 10–20 prosentin säästö lämmönkulutukseen. Teknologian toimittaa Leanheat, jonka tuote ohjaa talon lämmitysjärjestelmää joustavasti ja älykkäästi keräämällä sensoriverkostosta dataa, jonka perusteella muodostetaan matemaattinen malli lämmitykselle.  Fortum kokeilee hankkeessa kaukolämmön tuntiperusteista hinnoittelua sekä mahdollisuuksia tasoittaa kaukolämmön kysyntää, tuottaa säästöjä asiakkaille ja pienentää ympäristövaikutuksia.

Vuonna 2017 Fortumin ja Leanheatin yhteistyö sai jatkoa kun Fortum esitteli lämpöpilotti-palvelun. Lämpöpilottissa on käytetty Leanheatin järejstelmää. Palvelu tasaa kerrostalon lämpötilan automattisesti. Palvelun avulla taloyhtiöt voivat parantaa sisäilmaolosuhteita, säästää rahaa sekä tehostaa kiinteistöhuoltoa. Pilottia testataan noin 2200 Espoon Asunnot Oy:n omistamassa asunnossa.

Arviointi

?

Rahoitus
yritykset
Paikkakunta
useita
Energialähteet
Energiateknologiat
Teknologioiden sijainti
Energian käyttömuodot
Suunnittelu- ja toteutusvaiheet